John van Ierland

WOORDMAGIE

presentatie, lezing, vertelling

Steeds opnieuw helemaal voorbereiden en zorgen dat ik er klaar voor ben. Net als de renner  op de vooravond van zijn grote tocht, de uitdaging. Dat lukt hem pas als hij er helemaal klaar voor is.

Zijn kleding legt hij over de stoel, dát gaat hij morgen aantrekken, de rest zit in de sporttas. De opgerolde slaapzak en een matje liggen ernaast. Ondanks dat hij gebruik kan maken van beschikbare bedjes in een camper! Zijn fiets staat te glimmen als nooit tevoren, de benodigde supplementen die van energie kunnen voorzien, al is het maar een placebogevoel, zijn met zorg samengesteld.

Hij is er klaar voor en heeft haast geen gps meer nodig, de hele tocht is op zijn netvlies gebrand en zit in zijn speciale wielerkamer binnen de hersenpan opgeslagen. Zelfs licht voor in de nachtelijke ritten lijkt overbodig, de renner straalt als een voortsnellende zon en laat zo zijn spaken in een gloed verkeren.

 

Hij is er klaar voor, een gezonde spanning dwingt hem vroeg naar bed te gaan.

Hij is er klaar voor, nog één nacht zit er tussen rust en twaalfhonderd kilometer over wegen van asfalt, beton, klinkers en kinderkoppen.

 

Hij is er klaar voor, de handen omklemmen al de remgrepen en de gebogen bocht die hij stuur noemt. De benen trillen en staan gespannen, snel gaan ze over in een ronde trappende beweging die de wielen doet draaien en een stil zoevend geluid teweeg brengen. Het is het geluid van de rennter op een volbloed raspaard van kabels, carbon, rubber, kunststof en aluminium. In het midden van het geheel twee bidons zo geplaatst dat ze samen een hart vormen. Het is het hart van de racefiets, zijn vriend en vijand voor de komende dagen.

 

Bent u ook klaar voor belevingsvolle verhalen?

 

John van Ierland

 

 

foto: Petra Huijsmans

Copyright Woordmagie 2018