John van Ierland

WOORDMAGIE

 

John van Ierland

Van jongs af zat de droom er al in: mijn hobby combineren met mijn passie; schrijven en fietsen. In al die jaren tot het eerste boek heb ik menig journalist benijd die het voorrecht had voor een korte tijd in het wiel van een legendarische wielrenner te mogen leven.

Verslag te mogen doen van diens heroïsche koers, tactiek, te slechten stijgingspercentages, gestoken tandwielen, bergen van wind, macht, kracht, moraal en overwinning. Teksten van dit soort mannen hebben mijn jeugd gekleurd en hebben mijn liefde voor het wielrennen meer dan verstevigd. Ik ging de koers en de renner anders zien, zag uitschieters, zag panache, zag sterren en beleefde spanning. Hoe mooi zou het zijn om mettertijd zelf lezers met de pen of met de microfoon boodschappen met werkwoorden en superlatieven uit de koers over te brengen. Als je die passie, die ‘drive’ maar vaak genoeg oprecht etaleert, zaait, dan zal je ongetwijfeld een keer mogen oogsten.

Oogsten uit kleine scheutjes die in het veld aan het parkoers staan. Scheutjes met namen als staal en carbon, wol en nylon, namen waar pakkende verhalen achter zitten die in nauwe verbinding staan met het volkse leven.

Die verhalen zijn er… En ondanks dat de wielrennerij wars is van metershoge hekken, van als drempel opgeworpen grachten, van beveiligers en afgesloten kleedruimten, zijn er nog vele verhalen en achtergronden onbekend. Ik vind ze graag en maak ze voor u inzichtelijk, over de topper, de amateur, de supporter en de manager maar ook over de dame die voor het eerst op een racefiets stapt om een half jaar later twaalfhonderd kilometer te gaan fietsen voor een goed doel.

Dat kan in de vorm van een presentatie, een wielercafé, een wielertheater of een boek.

Naast het wielrennen beweeg ik me ook in andere werelden waarover ik schrijf, in biografische sfeer maar ook in verhalende sferen.

 

 

 

John van Ierland

Copyright Woordmagie 2018