John van Ierland

WOORDMAGIE

De Tour de France komt eraan en dat gaat ook gelden voor mijn nieuwe roman over het leven van Johan van der Velde. Jaren terug was ook hij in afwachting van de grote ronde, een inkijkje in het boek, een tipje van de sluier. De Izoard was in 1965 scherprechter, in 2015 doet de beruchte col niet mee. Misschien maar goed ook, de col werd 33 keer opgenomen in een Tour de France etappe en nog nooit kwam een Nederlander er als eerste boven. Een passage over Johan van der Velde en Cees Haast.

 

- Het is nu al weer een paar weken geleden dat hij Kiske zag fietsen. Cees Haast, de Rijsbergse renner is naar de Tour de France en fietst in de Alpen. Hij strijdt er tegen de wielergroten. Die kleine renner uit het net zo kleine dorp, een gemeenschap niet groter dan een paar straten, tegen de grens met België. Vader grijpt naar de geluidsknop van de brenger van het sportnieuws en draait hem een kleine slag zodat het volume aanzienlijk is. Dan laat ook hij zich terugzakken in zijn stoel en sluit zijn ogen. Johan weet wat dat betekent, hij ziet het aan, al twee weken lang. Zijn vader is ook in Frankrijk, hij staat aan de kant, loopt met de renners mee, moedigt ze aan, schreeuwt ze naar voren. In grote lijnen volgt Johan zijn voorbeeld, maar Johan loopt niet mee en staat niet aan de kant. Johan zit in het wiel van de renners op zijn eigen blauwe Locomotief met de zon in de spaken en zijn haren wapperend in de wind. Voor hem en de anderen doemt een enorme stenen Alpenwand op, daar moet hij tegenop, hij moet met de kopgroep mee, hij mag niet verzaken!

 

“Lieve luisteraars, u luistert naar een rechtstreekse uitzending van de BRT, we zijn aanwezig bij de zestiende etappe in de Tour de France. Een rit van 177 km tussen Gap en Briançon. Een bergetappe met de Col de Vars en een finish op de Izoard. Het is spannend, het minieme verschil dat is ontstaan in de Pyreneeën tussen de twee grootheden van deze Tour de France, tussen Felice Gimondi en Raymond Poulidor is maar vierendertig seconden. De Alpen liggen voor de wielen, gaan zij een verschil maken tussen de Italiaan en de Fransman of gaat de andere Italiaan Gianni Motta nog met de zege weg en uiteindelijk met de gele trui? We zullen vanavond al veel meer weten, want daar verderop, achter de Col de Vars, ligt de scherprechter, daar ligt de finish… bovenop de Izoard.”

 

Het gaat beginnen, het is stil in huize Van der Velde, nu mag er even niet gesproken worden, alleen het blikken geluid van de radio vult de ruimte. Iedere andere klank is verboden, verbreekt de betovering. -

 

 

John van Ierland, 24 juni 2015

 

Copyright Woordmagie 2018