John van Ierland

WOORDMAGIE

Velen van ons hebben een voorbeeld nodig, een held, iemand die op dat voetstuk staat waar je in je dromen ook regelmatig op klimt. Iemand die je spiegel is. Proberen we niet allemaal eens te zingen als Elvis of te lijken op Kate Perry. Te schrijven als Mulisch of te voetballen als Messi. Natuurlijk komen we niet eens in de buurt, dat zou ook niet goed zijn, er moeten er niet te veel gelijk zijn aan onze helden. Toch lukt het soms wel iemand zo’n held te evenaren, zelfs ver voorbij te steken. Het is als het begin van de carrière van Johan van der Velde, het begin van de roman ‘de Speer van Rijsbergen’.

 

Deze donderdagmorgen gaat Johan met een paar vrienden op pad en treedt hij zowat geheel onbewust in de voetsporen van zijn vader. Ze kijken naar het enorme karwei dat geklaard moet worden door de mannen van Rijkswaterstaat. Met de voeten in het natte gras aan de kant van de toekomstige verbinding met het zuiden van Europa wordt al druk gefantaseerd. Vooral over de verre oorden die over de weg te bereiken zijn. Met name Frankrijk speelt daarin een grote rol, daar is immers het circus van La Grande Boucle, het episch centrum van de wielerwereld. De Ronde van Frankrijk is in volle gang, de jongens zijn er helemaal door geobsedeerd, vooral omdat Cees Haast, inwoner van het eigen Rijsbergen, profrenner is en voor de renstal van Kees Pellenaars meedoet. Volgens de jongens hoort Kiske bij hen en is hij één van het groepje. Natuurlijk is dat in deze tijd helemaal het geval, want hun sportleven, eigenlijk hun complete leven, staat in het teken van zo snel mogelijk rijden op de fiets: wielrennen. In de ochtend trekken de jongens er op uit, voor zover ze durven en de elastieken band die Rijsbergen heet, hen laat gaan. Ze dwalen door bossen, struinen over velden of maken de dorpskern onveilig. Vandaag staan ze aan de rand van de snelweg, waar nog geen wagen over rept. Net als de andere dagen is de onderlinge afspraak uiterlijk één uur in de middag thuis te zijn. Dan begint immers het vaste tweede gedeelte van de dag met de uitzending op de radio. Het derde gedeelte is het meest inspannend, dan wordt, achter in de middag, op het braakliggende terrein aan de rand van Oekel, de etappe van de dag nagereden.

 

Tweewekelijks komt er een nieuwe blog uit over het boek, een inkijkje in het wielrennen in de vorm van een roman. 13 juni is de presentatie, daar kunt u bij zijn. Binnenkort meer nieuws.

 

John van Ierland, 20 februari 2015

 

Copyright Woordmagie 2018